«Kompetanse for framtida»

Får lære av de beste

Publisert: 07.09.2017 14:50 av Per Straume

For å gjøre den praktiske delen av den nye mediemasteren best mulig hentes det inn gjesteforelesere fra mediebransjen. Onsdag hadde studentene besøk av sentrale aktører bak NRKs nye store dramasatsning.

Masterstudenter fikk råd
Masterstudentene Christina Wilke (f.v.), Benjamin Strøm Bøen, Bjørnar Torvholm Sævik og Trond Gerhard Sannes fikk innspill til filmideen sin av produsent Vilje Kathrine Hagen og serieskaper Johan Fasting.

Den nye masteren i praktiske mediefag har kommet ut av startblokka og studentene er godt i gang med undervisning. De neste to ukene står produksjon av en fiksjonsfilm på timeplanen.

Lærdom fra virkeligheten

Til å komme i gang med den prosessen var Vilje Kathrine Hagen og Johan Fasting hentet inn. Hagen er produsent for serien Heimebane – en dramaserie over ti episoder som NRK satser tungt på og som kommer på skjermen i 2018 – mens Fasting er serieskaperen som har skrevet historien.

– Vi har tatt studentene med på en hurtig versjon av hele prosessen med Heimebane, fra idé til opptak. Hvordan dukka ideen opp, hva gjør man for å få den skrevet ferdig ut, hva tenker man før, under og etter opptak, forteller Hagen og Fasting.

Studentene fikk heldigvis ikke bare solskinnshistoriene fra arbeidet med Heimebane.

– Vi viste eksempel på hvorfor en scene ikke er god og hvorfor vi måtte ta den opp på nytt. Det fikk studentene til å tenke og selv finne grunner til at enkelte scener ble mislykket ved første forsøk. Det kan de ta med seg inn i den jobben de skal gjøre med sin egen kortfilm nå, sier duoen.

Kritiske og kreative

Den ballen plukket studentene fort opp. De neste to ukene skal de jobbe gruppevis med å lage denne filmen. Christina Wilke, Benjamin Strøm Bøen, Bjørnar Torvholm Sævik og Trond Gerhard Sannes vil ta med seg lærdommen frå serieskaperne inn i sitt arbeid.

– Vi må være kritiske til eget arbeid og blir man ikke fornøyd må man gjøre det om igjen. Samtidig må vi være kreative og av og til ta ting på sparket underveis i en slik prosess. Kommunikasjon blir også viktig – alt fra lydmann til skuespiller må være forente om det en skal prøve å få til. Det har vært til stor inspirasjon for oss å ha to såpass unge filmskapere som er så dyktige med oss, synes gruppa.

Pitchet ideer

Dag Roland har sammen med Ana Laws ansvaret for emnet Storytelling, Representations and Rhetorics, som dette filmprosjektet kommer inn under.

– Studentene har fått pitchet ideene sine til to av Norges beste på området, og fått konstruktive tilbakemeldinger fra dem. Samtidig har også studentene fått innblikk i arbeidet med NRK-serien Heimebane som har et budsjett på 70 millioner kroner, sier Roland og legger vekt på at denne type gjesteforelesere – med erfaring fra bransjen – er noe en ønsker å satse på i den nye mediemasteren.

På tvers av fag og kultur

Pitching

Studentene er snart ferdig med den fjerde uka i sitt første semester på den første engelskspråklige mastergraden ved Høgskulen i Volda. Om lag 30 studenter fra en rekke nasjoner har nå fått smakt litt på hvordan den nye utdanninga vil bli. Tyske Christina Wilke var ferdig med en bachelorgradgrafisk design og visuell kommunikasjon i Berlin i juli og flyttet nesten direkte til Volda. På gruppa si har hun en som er utdannet journalist og en som har gått Media, IKT og design i Volda, mens sistemann har studert filmproduksjon både innenlands og i Sør-Afrika.

– Det var veldig mye undervisning de første ukene. Den siste tida har det blitt litt mer praktisk arbeid, og vi har fått innblikk i de ulike profesjonene. Med så mange ulike faglige bakgrunner og kulturer samlet, vil vi garantert lære av hverandre og dra nytte av det. Vi forstår at det er en ny utdanning og at det kan være noen små innkjøringsutfordringer, men det virker veldig bra. Det er en flott klasse, sier Wilke og får støtte av de andre på gruppa.